Kerstkoekjes bakken

door | 19 dec 2020

Kerstboomkoekjes bakken

Recept van Amber Alberda, bij wie ik de opleiding kindervoedingscoach heb gevolgd.

Het nadeel van eetbare dingen in je boom hangen is dat je ze ook makkelijker wegsnoept. Ze hangen er tenslotte voor, nietwaar? Gelukkig is dat met deze koekjes geen enkel probleem want ze zijn koolhydraatarm en zitten vol vezels (dankzij het kokosmeel) en goede vetten. Geen kerst met uitgelegde broeken dus met dit recept, alleen een boom die je waarschijnlijk vaak aan het bijvullen bent.

Ingrediënten:

  • 50g kokosolie
  • 50g biologische gras- of roomboter
  • 75g kokosmeel
  • 45g arrowroot poeder
  • 1 tl kaneelpoeder
  • ½ tl piment (te vervangen door kruidnagel en zwarte peper fijngemalen)
  • snufje zee- of roze himalayazout
  • 90ml ahornsiroopGesmolten pure chocolade ter garnering

01
Verwarm de oven voor op 160℃ en zet smelt hier alvast in een ovenvast schaaltje de kokosolie en boter in. Doe vervolgens het kokosmeel, arrowroot, kaneel, piment en zout in een kom en roer door elkaar. Voeg daar de gesmolten kokosolie en boter samen met de ahornsiroop aan toe en roer goed door elkaar. Het begint met een vrij nat deeg wat naarmate je roert steeds vaster wordt omdat het kokosmeel in rap tempo vocht opneemt.

02
Kneed er wanneer het een vastere consistentie heeft een bal van en leg die op een vel bakpapier. Leg er een ander vel bakpapier overheen en rol het deeg met een deegroller uit tot een dun laagje dat net geen halve centimeter dik is. Leg het uitgerolde deeg eventjes in de koelkast om iets op te stijven zodat je er makkelijker figuurtjes voor in de boom van kunt uitsteken.

03
Haal het na een minuut of tien uit de koelkast en steek er (kerst)figuurtjes uit. Zorg dat je de koekjes bakt met een stukje dikke cocktailprikker in de bovenkant zodat je hier later een lintje doorheen kunt trekken om het koekje mee in de boom te hangen. Leg de figuurtjes op het bakpapier op een bakplaat in de oven en bak ze gedurende 10-12 minuten goudbruin.

04
Omdat ze warm vrij breekbaar zijn moet je ze eerst volledig af laten koelen voordat je ze teveel heen en weer sleept. Haal de cocktailprikker eruit en laat liggen totdat je ze lintjes erdoor trekt en ze in de boom hangt.

Versier de koekjes afhankelijk van welke vormpjes je gebruikt hebt met kleine randjes/druppeltjes/oogjes gesmolten chocolade.

Deze koekjes komen uit het boek ‘Gezond Feesten’.

P.S. arrowroot poeder is een bindmiddel zoals maïzena. In tegenstelling tot maïzena is arrowroot een hoge kwaliteit zetmeel, het is vrij van gluten en is neutraal van smaak. Je kunt het dus gebruiken om zowel zoete als hartige gerechten dikker te maken.

Ik ga zelf met mijn neef Jesper koekjes bakken en versieren in 3D met leuke vormpjes. Uiteraard kun je dat ook zonder vormpjes doen. Veel plezier met elkaar.

WhatsApp chat