Leren en leven in een dynamische samenleving

Kinderen leven in een veelzijdige dynamische wereld. Wat een mogelijkheden heb je als kind beschikbaar om je te kunnen oriënteren naar de toekomst en te leren en leven!

Kinderen zijn dynamisch. In die dynamiek is er een opmerkelijk verschil in het gedrag van kinderen en het vermogen van kinderen om te luisteren en concentreren, hun gedachten te ordenen en rust en overzicht te hebben voor zichzelf bij hun ontwikkeling op school en in het gezin waar zij opgroeien.

Het is voor de ontwikkeling van kinderen uitdagend zich te leren ontspannen en te bouwen aan een positief zelfbeeld om te leren en leven. Hiervoor heb ik een aanbod ontwikkeld voor basisscholen.

Eerst even voorstellen

 

voedingsadvies en ontspanningsmassagesMijn naam is Petra van Garderen. Ik heb een eigen praktijk in Gorinchem “In evenwicht met Petra” om mensen zich gelukkig en vitaal te laten voelen. Ik werk tot nu toe succesvol met volwassenen, maar heb mij de vraag gesteld – Waarom kan dat niet met kinderen?

Mijn vroegere ervaring als leerkracht in het basisonderwijs maakt mij nog steeds nieuwsgierig naar kinderen. Dat breng ik samen met mijn eigen levenservaring en mijn huidige praktijk als gediplomeerd beweegcoach, wereldmasseur, stoelmasseur, klankschalenbehandelaar en kindervoedingscoach.

Je kunt mij vinden op de culturele menukaart van Gorinchem onder “activiteitenoverzicht sociaal domein”. Je kunt mij benaderen en inschakelen als je dat wilt voor een basisschool in Gorinchem en directe omgeving (lessen vanaf groep 5).

 

Wat bied ik basisscholen?

 • Een enkele les òf een serie van 4 lessen gericht op luisteren en concentreren, je gewoon fijn en plezierig voelen, maar ook handvatten hoe om te gaan met emotie en spanning die vanzelfsprekend bij leren leven horen.
 • De 4 lessen worden gegeven binnen een periode van 6 weken in een schooljaar.
 • Als een school kiest voor een serie van 4 lessen is het een sterke aanrader om vooraf een introducerende workshop te doen voor de leerkrachten en belangstellende ouders (maximaal 20 deelnemers). De workshop duurt 1 tot 1,5 uur. Door deze workshop ben je op de hoogte en kun je zelf ervaren wat je leerling of kind doet tijdens de lessen en kun je aan het kind goede vragen stellen of antwoorden geven met wat ze ervaren tijdens de lessen.
 • De lessen zijn gericht op maximaal 15 kinderen. De verdeling van kinderen over de lessen en de deelnemende leeftijdsgroep(en)is in overleg met de school.

Klankschaal met kinderenDe werkwijze

 • Een les duurt 40 tot 60 minuten, afhankelijk van leeftijd en behoeften van kinderen.
 • Onderdelen van de lessen zijn:
  ✔ ontspannings- en bewegingsoefeningen, ademhalingsoefeningen voor het lichaam.
  ✔ leren bewust te worden van jezelf door bewegen op muziek, dramaoefeningen, rugmassage.
  ✔ begeleide meditatie voor kinderen in de vorm van visualisatie van een sprookje, begeleid door klanken en vibraties van twee rustgevende klankschalen.
  ✔ leren ontwikkelen van positieve bemoedigingen voor jezelf.
  ✔ knutselopdracht of kleurplaat en korte samenvatting van de les met daarin tips voor bewegen, bewustwording, massage- en ademhalingstechniek, vermelding van mijn YouTube kanaal om nog eens een visualisatie te kunnen ervaren.

Wat je verder nog moet weten

Ik gebruik o.a. de kaarten van Karien Kupers (illustrator van de kaartenserie Lieverdeliefste) en de sprookjesmeditaties van Marneta Viegas (Relax Kids). Ik zorg voor de lesmaterialen (o.a. klankschalen, gymmatten en fleece dekens). De kinderen komen met gymschoenen of op blote voeten en in gemakkelijke kleding. Ik maak graag gebruik van een speellokaal of gymzaal van de school.

De kosten

1 enkele les € 75,00
serie van 4 lessen (binnen 6 weken) € 275,00

Workshop voor leerkrachten en belangstellende ouders voorafgaand aan de lessen voor de kinderen
duur: 60 – 90 minuten € 175,00

Geïnteresseerd?

Neem vrijblijvend contact met mij op of kijk op de culturele menukaart voor de basisscholen in Gorinchem
www.onderwijs.culturelemenukaart.nl/activiteitenoverzicht/sociaal/mindfulness-voor-kinderen

WhatsApp chat