Schuilnamen van suiker

door | 19 dec 2020

voedingsdeskundige gorinchem Trainer Hormoonfactor

Suiker

Wij zijn van nature zoetekauwen en daar wordt in onze leefomgeving gebruik van gemaakt om ons te verleiden tot veel en vaak eten. Suiker zit soms zelfs bij kipfilet. En nu we bewuster willen gaan eten en etiketten lezen, weten we ook dat het ingrediënt dat als eerste wordt genoemd het meest in het product zit. Als dat suiker is, wordt het misschien teruggezet in het schap. Daarom is het handig om te weten dat suiker vele schuilnamen heeft en hierdoor ‘opgesplitst en verdeeld’ terug te vinden is in de ingrediëntenlijst. Nog mooier is het als we geen etiket hoeven te lezen en we herkenbare pure voeding tot ons nemen. Of zelf gaan bakken. Maar dat lukt uiteraard niet altijd.

Veel vrouwen zijn verslaafd aan suiker. Veel mannen en kinderen trouwens ook. Suiker is een drug. Het is een giftig goedje en het is erg verslavend. Er zouden grote doodskoppen op pakken suiker moeten staan. Niet alleen op pakken suiker maar op alle producten waar vormen van suiker inzitten. Omdat het onze gezondheid ondermijnt en niet zo’n beetje ook. Wat zijn dus gezonde alternatieven?

Een tsunami van suikers

Suiker is een hele goedkope grondstof en het wordt door de voedingsindustrie werkelijk overal ingestopt. Ook daardoor werkt het verslavend; omdat we langzaamaan, ongemerkt gewend zijn geraakt aan de zoete smaak van tomatenketchup, pindakaas, muesli, fruityoghurt, kant-en-klaar producten, brood, vleeswaren, mayonaise en ga zo maar door. Werkelijk overal wordt suiker in gestopt. Lees de etiketten in je keukenkastje maar eens. Wist je dat kinderen agressief kunnen worden van te veel suiker? De jaarlijkse inname van suiker is de afgelopen vijftig jaar gestegen van 1 kilo naar 50 kilo per persoon per jaar. Dat is een kruiwagen vol.

De vele verborgen gezichten van suiker

Suiker heeft vele gezichten en veel ervan zijn verstopt. Naast alle soorten waar het woord suiker inzit, zoals basterdsuiker, zijn er vele verborgen vormen. Ik noem er hier enkelen maar er zijn er nog meer: glucosestroop, dextrose, sacharose, melasse, maltodextrine, karamel, lactose, monosacharide, muscovado, polysachariden, fructose, agave, ahornsiroop, disachariden, treacle, en stevia. Snap je hoe we misleid worden door de voedingsmiddelenindustrie? Als je denkt dat er in jouw favoriete snack geen suiker zit, kijk dan met dit lijstje ernaast nog maar eens opnieuw. Ik hoop dat je gelijk hebt. Wees je er ook van bewust dat alle geraffineerde koolhydraten zoals pasta’s, wittebrood en witte rijst hetzelfde effect hebben op je lichaam als suiker. Een hap croissantje is een hap suiker. Sorry! Ook zetmeel wordt door je lichaam gezien en verwerkt als suikers.

Wat doet suiker met je lichaam?

Er zijn werkelijk duizenden onderzoeken die de schadelijke gevolgen van langdurig (hoog) suikergebruik hebben aangetoond:

 • Suiker zorgt voor een piek in je bloedsuikerspiegel, die weer naar beneden gehaald moet worden door het hormoon insuline. Dit hormoon wordt ook wel het vetopslaghormoon genoemd. Als dit hormoon te veel en te vaak in actie moet komen, wordt er vet opgeslagen in je lichaam. Met name op de ‘love-handles’ en rond je middel. Herkenbaar? Suiker betekent dus vetopslag. Insuline is overigens ook de belangrijkste factor die bijdraagt aan veroudering.
 • Door de overproductie van insuline worden ook andere hormonen uit balans gebracht in je lichaam en dat is nou net wat we proberen te vermijden. Door hormonale disbalans worden allerlei processen in je lichaam verstoord, wat allerlei verschillende klachten kan geven, waaronder vermindering van je libido.
 • Suiker verstoort de mineraalbalans in je lichaam, het maakt de opname van calcium en magnesium Beide mineralen heb je o.a. hard nodig om je botten stevig te houden.
 • Suiker kan leiden tot disbalans in je darmflora en zo leiden tot overgroei van candida; een gist in je darmflora. Dit zorgt voor ondermijning van je immuunsysteem.
 • Veel suikergebruik verhoogt het risico op borstkanker, darmkanker en hart- en vaatziekten.
 • Door overmaat van suiker worden endorfines (neurotransmitters in je hersenen) overgestimuleerd, waardoor je onrustig, labiel en nerveus kunt raken. Het kan leiden tot concentratieproblemen, watten in je hoofd, depressiviteit en lusteloosheid.
 • Suiker betekent een extra belasting voor je bijnieren, die bij vrouwen 40+ ook al de functie van de eierstokken moeten overnemen waar het gaat om productie van oestrogeen en progesteron. Dit betekent een verhoogd risico op uitgeputte bijnieren.
 • Een teveel aan suiker wordt omgezet in vetzuren, waardoor de kans op aderverkalking groter wordt. Dit kan leiden tot hersenbloedingen of een hartinfarct. De grootste doodsoorzaak onder vrouwen zijn hart- en vaatziekten.
 • Teveel zoetigheid ontregelt je honger- en verzadigingsgevoel, waardoor je niet meer voelt dat je genoeg gegeten hebt en juist extra trek krijgt in suiker (waaronder alcohol).
 • Je immuunsysteem wordt ontregeld, waardoor allerlei grote en kleine ontstekingen in je lichaam kunnen ontstaan.
 • Een overmaat van suiker is de oorzaak van diabetes 2, een van de snelst groeiende ziektes op dit moment.

Hoeveel motivatie heb je nodig om eens te proberen of je suiker kunt minderen in je leven en op zoek te gaan naar andere manieren om je leven ‘zoeter’ te maken?

Kunstmatige zoetstoffen zijn géén alternatief

Naast alle vormen van suikers is er ook een heel scala aan synthetische ofwel kunstmatige zoetstoffen om suiker te vervangen. Dit zijn bijvoorbeeld sorbitol, xylitol, sacharine, aspartaam en cyclamaat. Ze bevatten geen calorieën en worden daarom heel veel ingezet bij (zoete) lightproducten. Ze zijn echter minstens, zo niet meer, verslavend als suiker, want ze blijven je smaakpapillen prikkelen met hun zoete smaak, zodat je verslaving intact blijft. Vaak ga je er méér van eten of drinken omdat het toch geen calorieën bevat, waardoor je er steeds méér van nodig hebt om de suikerkick te krijgen. Daarbij krijg je dus meer en meer chemische, dus niet natuurlijke, stoffen binnen. Daar is je lichaam echt niet blij mee. Gebruik dus geen kunstmatige zoetstoffen als je je suikerinname wilt verminderen. Echt verminderen is de enige optie.

Wat dan wel?

Probeer als eerste zoveel mogelijk verborgen suikers en zoetigheid te vermijden. Heb je behoefte aan zoetigheid kies dan voor wat gedroogd fruit of gebruik wat honing, kokosbloesemsuiker of goede ahornsiroop. Ik ben geen fan van stevia omdat dit meestal chemisch bewerkt is en er niets natuurlijks meer in zit. Voor het zoeten van gerechten gebruik ik ook zachte dadels of gewelde rozijnen. Dat is ook suiker maar in een natuurlijke vorm. We hoeven ook niet alle suikers te vermijden, ons lichaam heeft suikers nodig, maar wel in je juiste vorm en hoeveelheden.

Tot slot: zoetigheid is vaak een compensatie voor iets wat we nog liever zouden hebben: een knuffel, troost, een arm om je heen, een lekkere vrijpartij, veiligheid, een complimentje, geborgenheid, een aai over je bol, iemand die zegt “ik hou van je”.  Als je behoefte krijgt aan zoet, probeer dan te voelen wat je eigenlijk zou willen of waar je echte behoefte ligt. Als je dit weet, vraag er dan om of geef het aan jezelf. Wees creatief en wees dan vooral niet te zuinig! Neem hier maar rustig een overdosis van!

Met dank aan Energieke Vrouwenacademie Marjolein Dubbers die in mijn boek schreef: Je kunt meer dan je denkt.

 

 

 

WhatsApp chat